woensdag, mei 24, 2006

Hallo allemaal,

Tijd weer voor een nieuwe update van onze werkzaamheden op de fabriek.
We zijn nog steeds bezig met de laatste loodjes van de kernmakerij. In de loop van de volgende week moet hier alles van onze kant afgerond zijn, maar ligt er nog een berg werk aan leidingwerk en elektra aan elkaar te knopen. Deadline voor ons was 16 juni in-bedrijf-name gereed, maar daar zal wel een maandje bijkomen. Enkele machines staan al een week of 2 onaangetast door een van de navolgende partijen. Typisch Zuid Afrikaans zullen we maar zeggen.



Sinds eind vorige week zijn we ook gestart met de montage van de vormlijn. Eigenlijk de grootste brok werk. Afgelopen zaterdag is hiervoor een nieuwe Duitse ploeg van 4 man gearriveerd en begin juni komen er nog 2 man. Voor deze werkzaamheden zullen we ook een 7-tal monteurs van Atlantis krijgen. Zodra ook de ploeg van de kernmakerij vrij komt zullen we met 17 man aan deze lijn werken. De schoonmaak vordert goed en maakt het monteren vele malen prettiger. Het leidingwerk echter blijft het grote zorgenkind. Hier zullen we nog veel problemen krijgen.


Het fundament 1,5 week geleden voor aanvang van onze werkzaamheden. Lekker veilig zo'n gatenkaas.


Het hart van de machine (de zandvuller) hebben we vorige week op zijn plaats gezet. Dit heeft de nodige tijd geduurd, aangezien van hieruit de complete lijn opgebouwd wordt. Als dit fout staat, staat de hele lijn fout. Boven de zandvuller hangt een grote silo die we in Duitsland via het betonnen plafond konden laten zakken. Hier was het niet mogelijk om in de fabriek de compleet gemonteerde silo met een gewicht van ca 13ton omhoog te tillen. Met een beetje denkwerk hebben we besloten om de silo toch maar samen te bouwen op de grond en met een op de bouwplaats aanwezige kraan en enkele heftrucks het spul zo'n 5m onder het dak in te duwen. Uiteindelijk werd deze opertatie omgedoopt tot "Aktion Totenkopf"! Door de vele gaten in het fundament was het haast onmogelijk om met een heftuck te manouvreren. Bij de geringste verkeerde beweging zouden we 4m lager liggen met onze handel. Dus dan maar met 2 kranen; onze eigen kraan en de aanwezige 18Tons kraan (voor de insiders) uit het tijdperk van Fred en Wilma. Pap, ik geloof dat die bij Caius in de achtertuin hetzelfde was. Toen ik de machinst vroeg wat hij nog over had trok hij zijn schouders op. Hij had totaal geen beveiliging op de kraan!! Stempelpoten in de lucht is stop! Hij kiepte niet, dus wat dat betreft was er niet veel aan de hand. Uiteindelijk bleek onze eigen kraan ook wat aan de lichte kant dus toch maar de heftrucks er nog bij gezet. Uiteindelijk was na een 4 tal uurtjes "Aktion Totenkopf" met wat duw en trekwerk succesvol afgerond. Morgen wordt de hele constructie op zijn plaats gezet en dan is wat hijswerk betreft het ergste leed geleden en kunnen we verder onder de constructie door bouwen. De foto's vertellen de rest


Ze waren vergeten een gat in het fundament te maken. Dan nog maar achteraf. Let op de volautomatische waterkoeling van de boormachine .


De situatie eind vorige week. Enkele relevante onderdelen van de zandvuller staan op zijn plaats.



De situatie gisteren nadat de silo met constructie en transportband samengebouwd waren. Uiteindelijk moet dit gevaarte 5m van de betonvloer komen.



Aktion Totenkopf poging 1. Vanwege de gaten in het fundament stond de kraan te ver weg en hebben we een en ander moeten reorganiseren.


Aktion Totenkopf poging 1. Met onze high tech kraan op de juiste positie werd een 2e posing gewaagd. Dit keer met succes.


Het ergste leed is geleden. Aan 1 kant staan de poten onder het frame. De andere kant moest toen nog gebeuren. Uiteindelijk zijn alle 4 de poten gemonteerd. De volgende actie is dit geheel tot tegen de zandvulmachine te rollen.

Parallel aan onze werkzaamheden wordt er een geheel nieuwe zandfabriek gebouwd. Dit gedeelte zorgt voor de zandvoorziening tot in de silo die we vandaag recht gezet hebben. Na gerbuik in de vorm moet het zand gekoeld worden en schoongemaakt voor hergebruik. Uiteindelijk hebben we niets van doen met deze werkzaamheden, maar het gebeurt vlakbij onze werkplek. Deze week is men daar met ca een maand vetraging begonnen met de staalconstructie. Afgelopen dagen zijn er 2 grote frames rechtop gezet. De toren voor deze fabriek wordt uiteindelijk 30m hoog

De kraan die voor deze werkzaamheden gebruikt wordt moest zich vandaag omstellen voor een klus. Tijdens het wegdraaien (en gelukkig niet tijdens het hijsen) bleek deze bovenop een waterleiding te staan die het begaf. In een mum van tijd zakte de kraan bijna een halve meter weg in het zand/water. Met het nodige duw en trekwerk is de kraan toch zelf uit het gat gekropen en moet er gezocht worden naar het lek.

Veel activiteit en soms hectiek op de bouwplaats dus. Maar het houdt het wel interessant. Dat was het weer voor vandaag. Tot de volgende keer.