dinsdag, april 04, 2006

Hallo Allemaal, daar zijn we weer!!
Zondag zijn we dan op safari geweest. Natuurlijk niet vergelijkbaar met het Krugerpark maar het was toch fantastisch om te zien. Het reservaat waar we geweest zijn is prive eigendom en is eigenlijk pas een paar jaar open voor publiek. Er zijn dus nog geen grote populaties aanwezig, maar wel 4 van de Big Five (de olifant leeft daar niet). We hebben best geluk gehad, want we hebben de leeuwen en de neushoorns van een paar meter afstand gezien.
We waren een beetje laat, want op weg naar de autoweg zijn we een beetje verkeerd gereden waardoor we een omweg hebben gemaakt (het reserve ligt ongeveer 90 min van Kaapstad). Er waren ook nogal wat omleidingen dus het duurde wat langer allemaal. We zijn door de Huegonot tunnel gereden, geweldig, tussen de bergen door en dan een hele lange tunnel (precies hoe lang weet ik niet) . Prachtig!! Toen we daar aankwamen waren de jeeps net vertrokken, maar dat was geen probleem. We konden eerst gaan ontbijten (Ruben werd meteen door een serveerster uit Geert's armen genomen en de hele zaal rondgedragen, aan iedereen laten zien; ze was helemaal weg van onze charmeur) en dan zou iemand ons naar de andere wagens brengen.
De safari begon al toen we op de parkeerplaats kwamen, daar liepen een aantal struisvogels rond.
Eenmaal op weg naar de andere wagens, kwamen we een viertal nijlpaarden tegen. Nou ja tegenkomen is een groot woord.
Ze lagen in het water, veroerden geen vin en toen we 3 uur later terugreden lagen ze nog precies hetzelfde!! Kun je je moeilijk voorstellen dat dit de gevaarlijkste dieren zijn in Afrika (het schijnt dat ze nogal terretoriaal zijn en ze doden per jaar meer mensen dan leeuwen en krokodillen bij elkaar!!). Onderweg zagen we ook giraffen en zebra's (die waren helaas wat verder weg).

Wisten jullie dat ze een groep zebra's een 'dazzle' noemen? Als 1 zebra door een roofdier wordt aangevallen gaat de rest van de groep in een cirkel eromheen door elkaar lopen zodat het roofdier in de war wordt gebracht door al die strepen (to dazzle).
Toen we bij de andere jeeps kwamen bleek dat die net een familie neushoorns hadden gezien. Ze zijn voor ons nog eens teruggereden. Ze lagen naast de weg op de grond. Maar toen de jeeps voor 'papa' neushoorn z'n neus stopte, schrok die nogal en sprong overeind!! Dat was wel even schrikken, maar onze gids verzekerde ons dat hij niet zou aanvallen. Het waren witte neushoorns en die geven een waarschuwing; ze komen heel hard op je afgerend en blijven vlak voor je stilstaan en dat is een teken dat je moet maken dat je wegkomt! Gelukkig is er niets gebeurd.
Daarna gingen we op weg naar het terrein waar de leeuwen verblijven, en ook hier hadden we geluk. We zagen een andere jeep stilstaan aan de kant van de weg. Dat is meestal een teken dat ze leeuwen gezien hebben, dus wij er ook naar toe.

En daar lagen ze, op en naast een paar rotsen, lekker in de zon. Een mannetje en 3 vrouwtjes! Ze hadden ons gezegd dat ze ons niet konden garanderen dat we de leeuwen zouden zien omdat ze nooit weten waar ze precies zijn.
En toen terug naar de lodge, waar we nog een heerlijke lunch kregen (en we Ruben weer kwijt waren aan de serveerster). Daarna weer op weg naar huis.
Onderweg kwamen we ineens een hele troep bavianen tegen, langs de weg!! Natuurlijk even gestopt om te kijken (net als een aantal andere mensen). Heel leuk om te zien, en er waren veel kleintjes bij die op de rug van hun moeder meegingen of over elkaar heen lagen te buitelen.

Al met al een geweldige ervaring en we doen er alles aan om ook nog naar Krugerpark te kunnen gaan. Waarschijnlijk in juni of juli (als de collega van Geert hier is en hij vrij kan nemen). We hoorden dat je minimaal een week in dat park moet zijn om een beetje ervan te kunnen zien, dus we proberen of we 2 weken kunnen gaan. We houden jullie op de hoogte!!