dinsdag, maart 21, 2006

Hallo Allemaal,

Hier weer een berichtje over de werkzaamheden op de fabriek die deze week al redelijk op gang komen. Het was inderdaad de boot met onze containers op de foto. Maandagochtend 7:30 stond de eerste vrachtauto bij de fabriek. Netjes zoals gevraagd met onze materiaalcontainer die we als eerste nodig hadden. Iedereen was geinstrueerd om het zegel van deze container niet te verbreken totdat de douane aanwezig was. Behalve de medewerkers van een magazijn 300m verder, die even wouden kijken of de container van hun was: resultaat een mogelijke boete van 20.000,00 rand!! Het begon dus al goed hadden we nog geen container aangeraakt. De douane beambte was gelukkig de beroerdste niet en na een intensieve controle van al ons gereedschap, waar zelfs ons magazijn niet aan kan tippen (voor de insiders) werd alles in orde bevonden. Inmiddels waren de eerste containers met machineonderdelen ook al gearriveerd en deze werden in sneltreinvaart uitgeladen. De planning was om er 10 uit te laden op maandag, maar aan het eind van de ochtend kon ik al bellen om er nog een paar meer te laten komen. Dit ging allemaal erg flexibel, en uiteindelijk zijn er gisteren 19 containers uitgepakt. De resterende 21 zijn vandaag allemaal uitgepakt en het hele uitladen ging uiteindelijk 2x zo snel als optimistisch gedacht.

Het openen van de pallets gisterenmiddag bracht echter minder leuke zaken aan het licht. De verpakkingen waren errug vochtig en de roest had behoorlijk om zich heen gegrepen. Geen fijn gezicht zo, ook niet voor een klant. Verder onderzoek wees al goed uit dat het aantal kleine schades behoorlijk was de kwaliteit van de verpakking matig bleek te zijn en er halve ecosystemen op de machines groeiden. Meteen rede om aan de bel te hangen en dit door een onafhankelijke expert te laten beoordelen. Die is vandaag begonnen met het controleren van alle pallets. Ik heb de meeste zelf geopend en de vochtige lucht bij het openen was net alsof je een pas gebruikte badkamer inliep. Hoe het verder zal aflopen zal nog moeten blijken, maar we hebben er een klusje bij om alles weer schoon te maken.
Zo zie je maar, ook in Afrika is niet alles rozegeur en maaneschijn, alhoewel de zon nog steeds schijnt. Ik zal morgen nog wat fotos plaatsen hoe ons magazijn er nu uitziet. Je ziet door de pallets het bos niet meer......